8. 8. 2015

Bitcoin pro laiky I

  • Bitcoin je elektronická hotovost. Bitcoin je platební systém a měna zároveň. Bitcoin nikdo centrálně neovládá. Nepotřebujete banku, abyste ho kamkoliv na světě poslali. 
  • Série článků Bitcoin pro laiky I, II a III by měla v postupných krocích objasnit, jak bitcoin funguje. 
  • Kdo si věří, může si přímo přečíst popis vynálezce Satoshiho Nakamota přeložený do českého jazyka. 
  • Mějte na paměti, že popis níže je zjednodušením za cenu (snad) pochopitelnosti základních principů v krátkém textu.

Bitcoin - jedna velká účetní kniha
Představte si bitcoin jako počítačový soubor tabulkového procesoru (třeba Excelu), kde jsou tři sloupce:
  • ODKUD (z jaké adresy byl bitcoin odeslán) 
  • KAM (na jakou adresu byl bitcoin odeslán) 
  • ČÁSTKA (kolik bitcoinů bylo odesláno)
V polích ODKUD a KAM jsou uvedeny veřejné adresy, podobně jako číslo účtu v bance. K veřejným adresám přináleží soukromý klíč, podobně jako PIN k účtu. Jestli vám to připomíná účetní knihu, tak to je přesně ono. Bitcoin je účetní kniha.

Pokud bychom zmíněnou účetní knihu uložili v datových centrech bank a centrálně (centrální bankou) spravovali jako elektronickou měnu, systém by se nelišil od fungování současného finančního systému (současných účetních knih) a nic nového by nepřinášel. Přinášel by známé problémy z hlediska:
  • bezpečnosti (útočníkovi stačí zaměřit se na několik málo míst), 
  • zúčtování (banka může transakce zmrazit, mít „prázdniny“ apod.) a 
  • spravování měny (o měně rozhoduje několik lidí v centrální bance bez účasti aktérů, na které rozhodnutí banky dopadne. Několik lidí tak může např. inflací měnu znehodnotit apod.)
Bitcoin ale řeší bezpečnost, zúčtování a správu měny u své účetní knihy odlišně a to následovně:


1 Mnoho účtáren, stejná účetní kniha (bezpečnost)
  • Účetní kniha bitcoinu se všemi doposud uskutečněnými transakcemi je nahrána na tisících uzlech po celém světě. Uzel není nic jiného než počítač s nainstalovaným programem. Tento program budeme obecně nazývat jako Bitcoinvý Uzel a zkráceně označovat jako BU. Stejný obsah účetní knihy v BU zajišťuje program synchronizací dat mezi uzly. Změnit záznam v účetní knize znamená změnit synchronně záznam na téměř všech BU na světě, což je obtížnější (a tedy bezpečnější), než na jednom.

2 Banka je na nic (zúčtování/správa měny)
  • Zasílání bitcoinů probíhá přímo mezi uživateli - bitcoin je elektronická hotovost. Potřebujete počítač (PC, tablet, telefon) a program, peněženku, kterou si můžete zdarma nainstalovat. Internet a peněženka zajistí odeslání a přijmutí transakce. Nikdo vám zkrátka nemůže v odeslání či přijmutí transakce zabránit, nebo ji na půli cesty zmrazit. 
  • Zúčtování (potvrzování) transakcí není aktem jedné, předem známé entity v síti, ale iniciuje se specializovaným uzlem (těžařem), který vyřešil umělý matematický problém jako první a končí se shodou BU na tom, co se potvrdí do účetní knihy jako platné transakce (postup shody je naprogramován do BU). Uzel-těžař, který vyřešil matematický problém jako první, obdrží odměnu - nové bitcoiny. Neexistuje zúčtovací a emisní centrum bitcoinů. Bitcoin nepotřebuje banky.

3 Konec kreativního účetnictví? (bezpečnost/zúčtování)
  • Účetní kniha je uzly tvořena veřejně, což neznamená nic jiného, než že „účtaři v účtárně“ se navzájem kontrolují, ale i tvoří veřejnou účetní knihu. Vše je veřejné, vše je viditelné. Podvodník se rychle odhalí.

4 Ukaž mi, čím účtuješ, a já ti povím, jestli mě okradeš (bezpečnost/zúčtování)
  • BU je open source (otevřený zdroj/kód). To znamená, že text programu je veřejný a kdokoliv ho může zkontrolovat a opravit, pokud na změně existuje shoda mezi programátory. BU je snad nejvíce kontrolovaným softwarem na světě a mnoho chytrých lidí ho již prověřovalo. A o to právě jde – více očí více vidí a riziko chyby je menší a bezpečnost vyšší. Stejným způsobem jsou programovány i bitcoinové peněženky. 

5 Kdo tu účtárnu vlastně řídí? (správa měny)
  • Řízení měny a sítě není centrální. Řídí ji ten, kdo má v bitcoinu největší ekonomickou sílu. Největší ekonomická síla je síla, která je schopná významně měnit počty zákazníků, a to především těch zákazníků, kteří dělají významný objem reálných obchodů. 
  • Proč to tak je? Větší či menší počet zákazníků znamená větší či menší využívání bitcoinu a tedy vyšší či nižší cenu bitcoinu. Vyšší či nižší cena bitcoinu znamená větší či menší zisk pro všechny. A právě touha po zisku je to, co povede účastníky sítě při rozhodování (řízení) o měnově-platebních vlastnostech BU k následování největší ekonomické síly. Současná verze BU je ve verzi s názvem BitcoinCore. Existují i konkurenční - např. BitcoinClassic.
  • Jeden z nejdůležitějších parametrů měny - celkový počet bitcoinů - je nastaven na hodnotu zhruba 21 miliónů. Inflace bude u bitcoinu po jeho vytěžení nulová. Změnit tuto hodnotu měnové politiky bitcoinu znamená shodu mezi programátory a lidmi provozujícími BU. Hodnota 21 miliónů s pravděpodobností hraničící s jistotou nikdy nebude změněna. Proč? V dalším článku najdete odpověď.

Závěrečné (z)účtování 
Tak to je bitcoin. Globální veřejná účetní kniha „jen s trošku“ jiným způsobem zúčtování, zabezpečení a správou měny oproti účetním knihám současného finančního systému.

Více otázek než odpovědí? Zde je Bitcoin pro laiky II.

JFB, 8.8.2015


Použité zdroje
1) Český překlad originálního textu "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" jehož autorem je Satoshi Nakamoto, vynálezce Bitcoinu
2) Susan Athey: The Economics of Bitcoin & Virtual Currency (Stanford Graduate School of Business)

5 komentářů:

  1. Děkuji moc za článek. Určitě to celé přepošlu synovi, aby se měl odkud učit. Já si nedávno potřebovala s někým popovídat o účetnictví ve firmě a tak jsem přemýšlela, zda by to nešlo s vámi :-) Jinak tedy chodím klasicky k firmě ekp.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky vysvětlené. Co se týče kryptoměn, tak jsem dlouho tápala, nicméně investice do nich mě velmi lákala. Na druhou stranu je to ale také velký risk. Právě proto mě víc zaujaly investiční zlaté mince. Hlavně z toho důvodu, že u zlata má člověk alespoň jistotu, že jeho cena přes noc jen tak neklesne.

    OdpovědětVymazat
  3. Už nějaký ten pátek přemýšlím nad tím kam investovat své ušetřené peníze. Nad kryptem jsem už několikrát uvažoval, ale je to risk. Každopádně ale to, jak v poslední době kryptoměny spadly na ceně mě hodně donutilo k tomu uvažovat nad investicí do nich více reálně. Myslím si, že teď by se to vážně mohlo vyplatit.

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně článek, kde je to hezky srozumitelně vysvětlené. Musím se přiznat, že já až doteď moc nechápala jak ty kryptoměny vůbec fungují, ale jak si o tom čím dál více čtu, tak se mi ten koncept začíná zamlouvat. Mám doma nějaké naspořené peníze a říkala jsem si, že by možná stálo za to je investovat právě do kryptoměn.

    OdpovědětVymazat
  5. Super. Je fajn, že někdo s takovým textem přišel, protože je pravda, že se lidé hrnou do BTC a pak se diví, že na to nemají a najednou jim hrozí exekuce a potřebují oddlužení. Protože je to prostě pohyblivá veličina, která je navíc hodně volatilní, takže ty pohyby tam jsou velmi náhlé a jen velmi těžko odhadnutelné.

    OdpovědětVymazat