19. 8. 2015

Bitcoin XT – válka mezi programátory nebo důkaz decentralizace bitcoinu?

  • V létě 2015 uvolněná verze programu Bitcoin XT je mnohými označována jako válka programátorů, která může celý bitcoin rozdvojit a potopit. 
  • Je označována jako jednostranný krok dvou hlavních programátorů, kteří naprogramovali vlastní verzi Bitcoinového Uzlu (dále jen BU) označovanou jako Bitcoin XT.
  • Je to skutečně tak špatné? Neřekl bych...
Proč Bitcoin XT?
Hlavní důvod pro vznik verze Bitcoin XT je v tom, že zvyšuje limit velikosti bloku (z 1 MB na 8 MB) a tím zvyšuje limit počtu transakcí v bloku (z zhruba 7 transakcí/s na zhruba 50 transakcí/s). To umožňuje masivnější využití bitcoinu a do budoucna reflektuje neustálý nárůst počtu transakcí. Oponenti argumentují tím, že tento krok povede k centralizaci, sníží se bezpečnost sítě a sít se může rozdvojit. Programátoři již Bitcoin XT oficiálně uvolnili pro instalaci.

Nechci zde vůbec diskutovat, zda 8 MB je hodně nebo málo a zda verze Bitcoin XT bitcoin potopí (osobně si myslím, že ne). Je zde jeden klíčový moment v tom, jak funguje správa bitcoinu a jak je celý systém správy nastaven. Dle mě je správně nastaven, akorát si to někteří programátoři nebo média neuvědomují. Někteří programátoři volají po zachování decentralizace bitcoinu, ale svým přístupem a názory ke správě BU podporují de facto jeho centralizaci. Odmítáním jiného, konkurenčního procesu tvorby BU, je toho důkazem. Současná verze BU nese název BitcoinCore

O co jde?
BU je program, který tvoří bitcoinovou síť. To, jakou verzi BU bude síť používat, nestanovuje žádné centrum či programátor, ale je to svobodné rozhodnutí (svobodná instalace programu) uživatelů bitcoinové sítě. Která verze BU bude převažovat (převažovat ve smyslu ekonomické podpory s dostatečnou podporou výpočetního výkonu danému BU), tak se bude měnově-uživatelsko-bezpečnostně bitcoin chovat.

A právě jiný pohled na velikost bloku a možnost svobodně nabídnout a instalovat BU byl hnacím motorem pro vznik verze Bitcoin XT. Jedna část programátorů současného BU ve verzi BitcoinCore si totiž asi neuvědomuje, že jejich kalkulace přínosů a nákladů měnově-uživatelsko-bezpečnostních změn v BU nemusí být ta správná. Správná pro bitcoinovou síť (uzly-těžaři, burzy, peněženky, platební brány atd) nebo správná pro druhou část programátorů. Proto tu teď máme Bitcoin XT.

Bitcoin je měna se svojí ideou, tedy i politikou
Správa peněz a měny v sobě nutně musí zahrnovat ideu, jak taková měna má fungovat. Prosazování ideje se říká politika. Bitcoin je měna se svojí ideou, tedy i politikou. Udržet jednotnou politiku tam, kde jsou desítky účastníků, názorů a vlivů firem je nemožné. Proto politika potřebuje konkurenci a volby, aby se ukázalo, kterým směrem se vydat. Systém bez konkurence a nějakého druhu voleb, ačkoliv navenek vypadá jednotný, je vnitřně rozložený, neefektivní a pomalý. Buď ho nahradí konkurenční řešení nebo bude upadat. Není větší politikum než správa měny a peněz.

Bitcoin XT je první na cestě voleb v měnovém systému bitcoin. Vznik Bitcoin XT není chyba systému. Vznik Bitcoin XT je důkazem jeho funkčnosti a konkurenční výhody. Ať už bude Bitcoin XT přijat či odmítnut, konkurenci v nabídce programů bitcoinových uzlů bychom měli podporovat, ne proti ní bojovat a nebo ji označovat jako úpadek, či zánik bitcoinu.

Další plus
Na měně bitcoin je krásné to, že politiku netvoří pár lidí jako v centrální bance (kteří navíc svým rozhodnutím ovlivňují především ostatní). Na bitcoinu je krásné to, že trh, tzn. ti kdo nejvíce investovali do těžebních počítačů, do bitcoinových obchodů, burz, peněženek určují politiku bitcoinu – to znamená uzly-těžaři s největším výpočetním výkonem, obchody, peněženky, burzy atd. Zkrátka ekonomicky významná síla.

Programátoři „jen“ předkládají změny v podobě různých verzí programu BU. Uzly následnou instalací nové verze BU a hlasováním výpočetním výkonem buď nový program BU přijmou nebo odmítnou. Rozhodnutí tak dopadá na hlavy těch, kteří investovali. To je spravedlivé. Investici do těžebních počítačů může udělat kdokoliv z nás a ovlivnit tak politiku bitcoinu. I v této oblasti neexistuje status quo, ale konkurence. To je další plus.

(20.4.2016) Kdo řídí bitcoin a jak se vytváří jeho měnově-platební vlastnosti je ukázáno v tomto článku.

Peníze promluví
Téměř s jistotou si dovoluji tvrdit, že uzly-těžaři s největším výpočetním výkonem si uvědomí, že rozumné* zvýšení limitu velikosti bloku (limitu počtu transakcí) jim přinese více uživatelů a více peněz na poplatcích (a nemusí to být hlasováním pro verzi Bitcoin XT).

Více uživatelů znamená i více peněz a investic do firem tvořících celý bitcoinový systém (burzy, směnárny, platební brány, …). Více uživatelů znamená i ukousnutí tržního podílu z jiných měnově-platebních systémů. Peníze a konkurence promluví. Velikost bloku bude zvýšena a na současný povyk se budeme zpětně dívat pozitivně…v očekávání dalších voleb :).

JFB, 19.8.2015

* rozumné zvýšení limitu velikosti bloku (limitu počtu transakcí) bude odviset od politiky uzlů-těžařů, kteří určitě budou chtít přitáhnout více uživatelů, ale zároveň zachovat bezpečnost a decentralizovanost sítě. Rozhodnutí bude asi dílem výpočtu, odhadu, citu a kompromisu. Prvotní zvýšení bloku bych očekával na úrovni někde mezi 2-4 MB/blok.

Vůbec tomu nerozumíte? Začněte Bitcoin pro laiky I.

Žádné komentáře:

Okomentovat