5. 10. 2016

Bitcoin. Vaše nová zbraň.

Všem vysoce váženým ministrům obrany a všem vysoce váženým členům demokratických parlamentů světa včetně Andreje Babiše. Vážení páni ministři, vážení členové!


Každým rokem vydáváte miliardy dolarů daňových poplatníků na vývoz demokracie do států celého světa. Každým rokem zpracováváte nové analýzy jak toho dosáhnout. Váš vývoz demokracie v podobě pomoci a dotováním těch dobrých a vedením boje a válek s těmi špatnými je určitě dobře míněný. Každým rokem vytváříte další strategie, abyste udělali svět krásnějším a bez válek.



I my, níže podepsaní, chceme svět lepším a krásnějším. Netvoříme žádné analýzy a máme hrůzu ze strategií. A už vůbec nemáme v úmyslu vést nějaké války. To však neznamená, že Vám nechceme ve Vašem snažení pomoci. Obracíme se na Vás, jelikož Vám chceme nabídnout vynikající, a nebojíme se říci přímo geniální příležitost, jak toho dosáhnout.

Chceme Vám pomoci zbraní nejúčinnější, zbraní, která dokáže spojit i ty největší nepřátele. Zbraní, kterou používáte, když chcete vyhrát volby. Zbraní, kterou používáte, když volby chcete vyhrát znovu a znovu. Ano, jsou to peníze. Vzhledem k unikátní povaze oněch peněz a při vší úctě k Vám, k Vašim schopnostem a Vaší bystrosti, bychom Vás chtěli požádat o trochu trpělivosti při objasnění naši nabídky. Apelujeme na Vás, abyste náš návrh nebrali jako nějakou formu satiry a nezamítli jej, aniž byste si alespoň vyslechli argumenty, které zde vznášíme na jeho podporu.

Jestliže Vám někdo bude tvrdit, že existují na světě peníze, které je možné poslat na druhý konec světa s nulovými nebo téměř žádnými poplatky, aniž by Vámi licencované banky o tom něco věděly, nemějte ho za bankovního podvodníka. Jestliže Vám někdo bude tvrdit, že existují peníze, jejichž množství je striktně omezené a inflace nulová, nemějte ho za poblázněného liberálního snílka. Jestliže Vám někdo bude tvrdit, že existují peníze, které neřídí žádná Vámi zřízená centrální banka, nemějte ho za anarchistu. Jestliže…

Jestliže budete ochotní si vůbec připustit, že takový druh peněz může existovat a budete ochotni věnovat tomuto fenoménu alespoň trochu vašeho drahocenného času, Váš arzenál zbraní bude ten nejsilnější na světě. Stále nevíte o čem je řeč? Stále nevíte, která měna může mít výše popsané vlastnosti? Jde o kryptoměnu. Jde o Bitcoin.

Představte si, co taková měna s takovými vlastnostmi může dokázat v zemích, které rozvrátila inflace a kam v důsledku takového stavu posíláte humanitární pomoc a armádu. Představte si, co taková měna s takovými vlastnostmi může dokázat v zemích, kde bankovní služby jsou nedostupné nebo nehorázně drahé. Vyřazení prostředníka (banky) z procesu transferu, směny a úschovy peněz je důkazem skutečného vlastnictví peněz a jednoznačné posílení svobody jednotlivce, o což Vám, demokratům, jak pevně doufáme, musí jít v první řadě.


Bitcoin a Andrej Babiš

Leden 2015: stanovisko Andreje Babiše k prodejům bitcoinů na terminálech české pošty: „Je to pro mě šok, vůbec netuším, co to je. A pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí.“ 

Září 2016: Andrej Babiš nakupuje bitcoiny v Paralelním Polis (tweet a foto výše)
Pokud dáte těmto novým penězům (a rádi bychom již teď řekli Vaší nové zbrani) prostor ve vlastních zemích, jsme si jisti, že nabydou na síle a budou nejúčinnějším bojem za demokracii v zemích nedemokratických, aniž byste tam museli poslat jediného vojáka či vydat ze státního rozpočtu jedinou korunu. Co je třeba z Vaši strany udělat? Kupodivu nic, což u Vás v řadě případů nebyl problém. Jsme přesvědčeni, že to je i tento případ. Abychom byli přesní – nedělat nic zásadního. Postačí nastavit zákonný rámec podporující jejich používání.

A již slyšíme Vaše argumenty, že takové peníze mohou daleko snadněji použít naši nepřátelé k financování terorismu, válek, dovozu drog a zbraní do našich demokracií a proto je nutné takové peníze zakázat. Než tyto argumenty a závěr vyslovíte, snažně Vás prosíme, važte slova. Pokud zaujmete tuto pozici, zasadíte tím totiž smrtelný úder Vaší politice.

Neztrácejte ze zřetele, že doposud jste podporovali výrobce aut, letadel, zbraní, telefonů, elektřiny a výrobce dalších skvělých vynálezů, které používají i naši nepřátelé. Chcete nám všem zakázat auta jen proto, protože je používají teroristé? To by bylo přeci proti principům, které jako demokrati hájíte. Jistě chápete, že závěr ohledně Vašeho konání, který jediný je možný je, že se zákazu bitcoinu vůbec nemusíme obávat. Všechny ostatní závěry by odporovaly Vašim principům s jakými jste přistoupili k ostatním vynálezům.

Pokud se však přesto pokusíte bitcoin zastavit, nejenže popřete své principy, ale již teď Vám můžeme garantovat, že Vaše snažení bude marné. Jediný způsob, jak takovou věc zastavit, je vypnutí internetu. Absurdnější úkol si nemůžete dát.

Zvláště u jedné věci bitcoinu bychom vás rádi poprosili abyste, řekněme to diplomaticky, překonali Váš vrozený odpor. Ano, je to ta věc, která snad v novodobé historii financí prakticky nebyla k vidění v žádné zemi světa, jelikož jste svou politikou udržení se u moci museli rozdávat peníze, které jste neměli a které jste si půjčili a nebo jednoduše a prostě (prostřednictvím Vaší „nezávislé“ centrální banky) natiskli a stále tisknete. Jeden příklad za všechny. Od roku 1913 do roku 2013, za 100 let existence Americké centrální banky FEDu, klesla hodnota dolaru, jako rezervní měny, o téměř 96%.
Cenová „stabilita“ amerického dolaru po 100 letech existence
centrální banky USA – FEDu (zdroj: FED)
Nedává Vám to stále celé smysl? Je to jen teoretizování a slovo zbraň Vám zní v souvislosti s bitcoinem směšně? No dobře, tak jinak a rychle.

Pokud se k našim národním měnám budete chovat jako skuteční hospodáři (žádná inflace, žádné dluhy atd), bitcoin bude v takovém ekonomickém systému skvělým doplňkem národní měny. Pokud se ke státním penězům budete chvat špatně (inflace, dluhy), bitcoin bude Vaší nepolapitelnou konkurencí.

Lepší? Stále ne? Stačí se podívat třeba do Venezuely. Vláda tištěním peněz ruinuje úspory obyvatelstva a tím dostává zemi do naprostého chaosu a rozkladu. Ceny v jihoamerické zemi by letos (tj. 2016) měly stoupnout o 481 procent, příští rok pak dokonce o 1642 procent, vyplývá to z nejnovější předpovědi Mezinárodního měnového fondu. Kdy tam pošlete humanitární pomoc nebo armádu? Objemy obchodů v bitcoinech vyjádřené v USD byly zatím v nejlepším týdnu na úrovni 16 mil USD. Objem obchodů na 30 milionovou zemi není závratný, ale růst je téměř exponencionální. (http://www.razor-forex.com/2016/08/interest-in-bitcoin-continues-to-rise.html)

Vývoj objemu obchodů bitcoinů ve Venezuelské měně
Bolivar od roku 2013 do 8/2016
Chcete další příklad využití bitcoinu? Hernando DeSoto, BitFurry a Gruzie připravují pilotní projekt "listů" vlastnictví založený na bitcoinu. Cílem je vyřešit nezmanipulovatelný doklad vlastnictví a to především v rozvojových zemích, kde lidé mají domy, zahrady, ale nemají kus papíru, aby prokázali svoje vlastnictví. A bez dokladu vlastnictví je nemožné začít podnikat, dostat bankovní úvěr apod. V případě rozvojových zemí jde o extrémní počet obyvatel a nevyužitých zdrojů.
De Soto pracoval v nejvýznamnějších evropských a nadnárodních korporacích a organizacích jako ekonom. Byl guvernérem Peruánské centrálni banky. Obdržel desítky ocenění - ekonomických, humanistických, čestná členství atp. - ve Spojených státech, Evropě i jiných částech světa. 


Papuna Ugrekhelidze, vedoucí Národní agentury veřejného registru vlastnictví Gruzie a CEO BitFury CEO Valery Vavilov při podpisu projektu

Vážení páni ministři, vážení členové demokratických parlamentů světa, Vážený pane Babiš. Pokud jste naši nabídku dočetli až k těmto řádkům, patří Vám upřímný dík.

Vážení uživatelé, nadšenci a podporovatelé kryptoměny Bitcoin, podporu tomuto textu můžete vyjádřit lajkem na Facebooku či Twitteru níže.

JFB, 4.10.2016

4 komentáře:

  1. Tak to s tím Babišem mě teda hodně pobavilo. Jeden rok neví co to bitcoin je a druhý rok už je vesele nakupuje :D Jinak já jsem ještě donedávna taky nevěděl moc do hloubky o co se jedná, ale určitě bych jako politik nerozhlašoval takové nesmysly. Doporučuju kouknout na tohle přehledné infovideo, co fakt spoustu věcí objasní ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím no. Patřím spíš mezi ty, kteří neradi riskují. A právě investice do Bitcoinu je pro mě až moc velký risk. Neříkám ale, že jsem nad tím už několikrát neuvažovala. V současnosti mě ale mnohem více lákají investiční kovy, jako například investiční rhodium. To mi přijde jako mnohem větší jistota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, být vámi bych si to možná rozmyslel. Už nějakou chvíli přemýšlím jak zhodnotit peníze a když ty ceny bitcoinu i ostatních kryptoměn teď tak spadly, tak si říkám, jestli by vážně nebyl právě teď ideální čas do nich investovat. Samozřejmě vždycky to bude větší risk, než investiční kovy, ale taky ty výnosy pak mohou být o dost vyšší.

      Vymazat
  3. Já jsem investovala do Bitcoinu už před několika lety. Nedávno náhle zemřel můj strýček, který měl také nakoupené kryptoměny, ale nezanechal nikde recovery seed k peněžence, takže se k nim nikdo nedostane. Zařídila jsem mu pohřeb u pohřební služby Praha 2, kde mi pomohli s celým posledním rozloučením s mým strýčkem.

    OdpovědětVymazat