5. 8. 2016

Bitcoin a decentralizace

  • Když se podíváte do kteréhokoliv článku na internetu o bitcoinu, žádný článek se bez pojmu decentralizace prakticky neobejde. 
  • Ale zkoušel se někdo zamyslet nad tím, co to v tomto případě PŘESNĚ znamená? Zkoušel někdo takovou PŘESNOU definici udělat? 

Tak například….

...decentralizovaný systém je systém, jenž, překvapivě :), nemá centrum. Jak to poznám? Když vyjmete některé články sítě, síť je schopna i nadále fungovat. A když některé, které? Co znamená „i nadále fungovat“? Okamžitě? Nebo je možná nějaká prodleva třeba několik minut, hodiny či dní? Je slovo „fungovat“ spojené i s kvalitou – třeba s nezměňenou rychlostí potvrzování transakcí? Nebo bychom měli decentralizovanost sítě definovat primárně podle počtu bitcoinových uzlů v síti?

Takhle můžeme pokračovat do nekonečna. Otázek je více než odpovědí.



Při pořádném rozboru pojmu decentralizace dojdete k závěru, že PŘESNOU definici, na které by se shodla celá bitcoinová komunita, nelze udělat. Zkrátka přesná definice neexistuje. Nemůže existovat proto, protože decentralizovanost je jedním z parametrů měnově-platebního systému bitcoinu. A jak bylo ukázáno v tomto článku, bude vždy existovat více názorů (více bussines politik), jaké má mít bitcoin měnově-platební parametry, tedy včetně parametrů decentralizace.

To, že přesnou definici pojmu decentralizace, na které by se shodli všichni, nikdo není schopen udělat, ještě neznamená, že bitcoin není decentralizovaný. Nepochybně decentralizovaný je – evidentně neexistuje jedno místo, kam byste přišli a celý systém zastavili. A to je zároveň jedna z obecných definic na které se, snad, shodne většina.

Je mylná představa, že v decentralizovaném systému nemůže po nějakou dobu vzniknout rozhodovací většina („centrum“). Za příklad takového „centra“ by se daly v tomto období (2016) označit těžaři (těžařské půly) v Číně, disponující většinovým výkonem sítě. Pokud by se těžařský výkon v Číně ztratil, síť by fungovala dál. Sice by síti klesl výpočetní výkon a rychlost potvrzování transakcí by se na nějaký čas prodloužila, než by došlo ke změně složitosti sítě, ale síť by běžela dál. Není tedy pravda, že čínští těžaři v tomto období (2016) ovládají bitcoin a síť není schopna bez nich fungovat.

JFB, 5.8.2016

11.5.2018 
Malá poznámka k decentralizaci, která vyšla na facebooku.



Žádné komentáře:

Okomentovat