30. 10. 2020

Potvrzují těžaři bitcoinové transakce?

Těžaři potvrzují bitcoinové transakce. Těžaři schvalují co se zapíše do účetní knihy (blockchainu) jako platné záznamy. Řada lidí to takto prezentuje. Především kvůli zjednodušení pro toho, kdo o bitcoinu nic neví.

Chápu jejich dobrý úmysl. Zjednodušení v řadě případů pomáhá lepšímu pochopení. Ale v tomto případě to neplatí. Zjednodušovat v tak klíčové věci jde proti správnému pochopení bitcoinu. Pro vysvětlení krátký odskok k tomu, co je bitcoinový uzel (full node), který jediný může transakci potvrdit.

Bitcoinový uzel
Bitcoinový uzel, full node, plný uzel, kompletní uzel, „ten program bitcoin" (jak chcete) je označení pro program, který tvoří bitcoinovou síť. Bitcoinová síť je tvořena internetem propojenými bitcoinovými uzly, které vzájemnou synchronizací udržují účetní knihu (blockchain) aktuální.




Program bitcoin definuje, jak se bitcoin chová a co mohou a nemohou jeho účastníci dělat. Z programu je zcela zřejmé, že jedině bitcoinový uzel (full node) může potvrzovat (přidat do účetní knihy) bitcoinové transakce. Full node (a to je důležité) je program, který pracuje zcela samostatně a nezávisle na jakékoliv další entitě. Nezávisle i na těžařích. Proto i informace, které poskytuje, jsou rovněž nezávislé. 

Pokud si ho nainstalujete (nainstalujete bezpečně* třeba z tohoto zdroje), budete mít jistotu, že informace, které vám poskytuje o bitcoinu při provádění transakcí, jsou správné. To znamená, že se nemusíte připojovat k nějakému jinému bitconovému uzlu (full node) někoho jiného, který vám může klidně i lhát. 

A to je z pohledu uživatele (ale i sítě) dobře! S jistotou se můžete spolehnout na to, jaké informace máte a zároveň tím pomáháte udržovat další (nezfalšovanou) kopii účetní knihy. Pokud spolu s full node použijete i hardwarovou peněženku** (třeba Trezor), uděláte maximum pro bezpečnost svých bitcoinů při vašich transakcích!

Nezjednodušovat!
Pokud (i v dobré víře vysvětlujícího zjednodušení) budeme říkat, že těžaři (místo full node) potvrzují transakce, noví uživatelé si vůbec neuvědomí, že něco takového jako full node existuje. Neuvědomí si, co full node přináší a že by něco jako full node měli chtít. Pokud zjednodušeně říkáme, že těžaři potvrzují transakce, nováček si myslí, že to tak skutečně je, a full node nepovažuje za podstatný. 

A když k tomu objeví, že stažení full node (celé účetní knihy) trvá několik dní (i pro PC s SSD) a nebude znát jeho přínosy, je zcela zřejmé, že ho nikdo (nebo jen v menší míře) bude používat. A to pro bitcoin a uživatele není dobré. Jeden z omílaných sloganů v bitcoinové komunitě zní „Don't trust, verify“. Když ale i z médií člověk slyší, že ověření (verify) transakcí dělají těžaři, nebude nováčkovi dávat smysl, proč by on měl ještě něco ověřovat.

Zjednodušovat v tak klíčové věci je zkrátka proti bitcoinu! Ono to vlastně není zjednodušení. Jednoduše to není pravda. Těžaři nepotvrzují transakce, nefinalizují účetní knihu. Transakce potvrzují full node a proto je v zájmu každého mít full node nainstalován a mít 100% jistotu, co je a co není v bitcoinové síti pravda. Nespoléhejte se na třetí stranu při posílání a přijímání bitcoinů (a když už, tak si ji alespoň dobře prověřte). 


Jak tedy?
Abych byl konstruktivní. Jak tedy podat netriviální věc zjednodušujícím způsobem (i při vší vědomosti, že každé přirovnání trochu pokulhává)? Podívejte se níže. Pro úplné zjednodušení se dají použít první 3 nebo 4 věty v uvozovkách.

„Těžaře lze přirovnat k účetním referentům. Účetní referenti (těžaři) předkládají hlavnímu účetnímu (full node) transakce ke schválení. Jenom hlavní účetní (full node) může transakce schválit. Schválí je jen v případě, že účetní referent (těžař) dodržel pravidla účtování – účtoval formálně správně a s určitým nasazením (proof-of-work). Za to účetnímu referentu (těžaři) náleží odměna v podobě nových bitcoinů. 

Pokud by chtěl někdo transakce změnit, musel by provést přeúčtování. Vykonaná práce (proof-of-work) účetního referenta (těžaře) tak slouží jako náklad (bariéra) před jednoduchým přeúčtováním. A to je druhá klíčová role účetního referenta (těžaře) – chrání síť. Hlavní účetní (full node) vždy schvaluje transakce toho účetního referenta (těžaře), který momentálně nejvíc chrání síť. Tedy toho, kdo v  posledních době nejvíc pracoval, tzn. kdo poskytl doklad o největší vykonané práci (proof-of-work). Protože takový účetní referent (těžař) vytvořil největší bariéru bránící snadnému přeúčtování"

Máte lepší a přitom jednoduché vysvětlení nebo přirovnání? Napište ho do komentářů. 


JFB
30.10.2020



*
Bezpečnou instalací se myslí ověření toho, co jste si stáhli a chcete nainstalovat, tzn. že se jedná o skutečně full node bitcoin (že vám někdo nepodstrčil nějaký jiný program ke stažení). Toto se provádí kontrolou hashe vámi staženého programu (otisku "prstu programu")– více viz. https://bitcoincore.org/en/download/

**
Nejideálnější se dnes (10/2020) jeví použít full node s hardware peněženkou. To je asi největší míra zabezpečení jednak vašich privátních klíčů a pak informací o bitcoinových transakcích / bitcoinové síti. Jednou z možností jak to vyřešit je nainstalovat peněženku Electrum (https://electrum.org/#download), nainstalovat a stáhnout bitcoin ful node (https://bitcoincore.org/en/download/) a tyto dva programy "propojit" tzv Electrum Personal Serverem (https://github.com/chris-belcher/electrum-personal-server). 

Toto řešení však není pro běžného uživatele úplně easy. Problém by mohl vyřešit Trezor Suite. To je program, který (kromě dalších užitečných věcí) slibuje propojit hardwarovou peněženku Trezor s bitcoin full node. Doufejme, že propojení bude uživatelsky snadnější než řešení "Electrum-full node-Electrum Personal Server". 

1 komentář:

  1. Tak já si osobně myslím, že tohle je takové veřejné tajemství, ne? Na druhou stranu si říkám, že na konci roku 2022 už Bitcoin fakt není relevantní. Pokud se něco nestane, což je klidně možné, tak se lidi zase vrátí ke starému dobrému způsobu investování a na krypto se bude vzpomínat jako na projekt, který nevyšel. Takže staré koleje, Česká spořitelna, konsolidace a tak dále. ;-)

    OdpovědětVymazat