14. 7. 2018

Bitcoin je technicko-ekonomický systém

Bitcoin jako program bez uživatelů a firem investujících do ekosystému, to jsou jen stovky řádků nepotřebného kódu. Jeho hodnota by byla nulová. Bitcoin s uživateli a ekosystémem, ale bez funkčního programu, jsou jen stovky lidí čekající na zázrak. Jeho hodnota by byla rovněž nulová.

Jedno bez druhého – čekající uživatelé bez technického řešení, jako dobré technické řešení bez uživatelů – je bezcenné. Bitcoin je technicko-ekonomický systém. Tyto dvě věci nelze při posuzování perspektivy bitcoinu oddělit, jinak bude Vaše vidění zkreslené. Malá technická změna může mít velké ekonomické důsledky. Ekonomika sítě může zpětně ovlivňovat, co bude v bitcoinu naprogramováno. Podobné platí i o alternativních kryptoměnách (altcoinech).



Proto kdo mluví o altcoinech založených na malé technické změně vůči bitcoinu jako o neperspektivních měnách, aniž by vzal do úvahy jaký ekonomický vliv tato malá technická změna bude mít, nepochopil věc.

Malá technická změna může mít velké ekonomické důsledky. To může mít na přijetí měny zásadní vliv.Příklad? Litecoin a jeho velikost bloku.

Pokud bude chtít používat bitcoin třeba 1mld lidí a všichni budou chtít udělat on-chain transakci, aby si v lightning network vytvořili platební kanál, tak na takový počet lidí v současnosti není on-chain zápis bitcoinu nastaven. Trvalo by to strašně dlouho a cena za transakci by se extrémě zvedla.

Litecoin však za stejnou časovou jednotku tvorby bloku jako bitcoin obslouží cca 4 krát více lidí (1MB/10min vs 1MB/2,5min). To znamená rychlejší a levnější cenu za transakci v porovnání s bitcoinem. Ve spojení s atomic swap mezi sítěmi litecoin a bitcoin jsou lidé schopni rychleji a levněji vstoupit do sítě bitcoin s využitím sítě litecoin

Síť litecoin tak díky malé technické změně nabývá velkého ekonomického významu, pokud dojde k mainstreamovému rozšíření. Samozřejmě někdo může říci, tak udělejme technickou změnu - zvyšme blok bitcoinu 4x. To je sice možné, ale obsluha blockchainu, který by rostl 4x rychleji by vyžadoval daleko větší náklady a tím by možná snižoval decentralizaci (při vší obezřetnosti k tomuto pojmu).

Proto říci, že bitcoin má nebo může mít všechny technické vlastnosti, které mají altcoiny a proto altcoiny jsou k ničemu, je velice ošemetné. Altcoiny svým jiným filozofickým přístupem k technicko-ekonomickému řešení sítě spíš bitcoin doplní. Minimálně litecoin má takový záměr.

I kdyby se to litecoinu nepovedlo (protože bitcoin něco vymyslí) jedno je jisté. 

Bitcoin (a kryptoměny) je technicko-ekonomický systém a tyto dvě věci nelze při posuzování perspektivy bitcoinu (či kryptoměn) oddělit!

JFB, 14.7.2018
Originálně vyšlo na facebooku JFB zde.

3 komentáře:

  1. I am looking for a highly experienced and trained English teacher who can help develop content in powerpoint format for classroom teaching of PTE (Pearson Test of English). http://oghtwtrumk.dip.jp http://l2034ituau.dip.jp http://e0xddqbxye.dip.jp

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek. Já se o články a informace o Bitcoinech zajímám, protože s přítelem také zvažujeme, že do nich budeme investovat. Zatím jsme ale nesebrali odvahu k tomu poslednímu kroku. Líbilo by se mi ale, kdybychom bez práce rozšiřovali naše úspory.

    OdpovědětVymazat
  3. Do kryptoměn jsem se naučila investovat s mým přítelem, který se tomuto témate permanentně věnuje. Proto mi Bitcoin není neznámí, ale poslední dobou opravdu prudce klesla jeho hodnota, a tak jsem se rozhodla pro další dlouhodobou investici a nakoupila jsem investiční kovy. Jelikož jejich cena se zdá stabilnější než ta u kryptoměn, ale stále jím dávám šanci.

    OdpovědětVymazat