9. 5. 2018

Bitcoin a měnový monopol státu

Že by stát nevydával a nespravoval peníze je pro běžného člověka naprosto nepředstavitelné. Zkuste se někoho ve svém okolí zeptat, zda by si dovedl představit nabídku peněz jinou než státní. Garantuji vám, že 99% lidí vás bude považovat za cvoka.


Současná generace lidí nic jiného nezažila.V podstatě si nic jiného neumí představit. Jsou odkojeni představou, že zlý trh by je okradl a tak měnu musí spravovat výhradně stát. Jsou odkojeni představou, že mírná inflace měny je prospěšná a úkol státu (prostřednictvím centrální banky) znehodnocovat měnu je správný.



Normální člověk to bere jako správnou a neměnnou věc. Jako něco o čem se nediskutuje a bylo tu vždycky. Stokrát omletý nesmysl se stal zákonem. Pokusy o nabourání měnového monopolu státu byly vždy státem samotným zašlapány.

Proto vznikl systém, který technicky a ani zákony nelze zastavit. Lze ho jen více či méně přibrzdit. Proto vznikl bitcoin. Vznikl systém bez centrálního bodu. V praxi uvidíme, které platidlo si lidé vyberou – inflační (státní měny) či neinflační (bitcoin apod.).

Aktivum, které se zhodnocuje mají lidé tendenci držet. Podle mě to ale neznamená, že by s ním lidé neplatili. Jen si více rozmyslí co si koupí. To bude mít nejspíš dopad i na produkční strukturu společnosti. Protiinflační aktiva nebudou produkována v takovém měřítku. Budou mít totiž větší konkurenci ve formě nových peněz, nové měny.

A bitcoin není žádný teoretický koncept. Je to skoro 10 let ověřená měna a platební systém. A že jde do tuhého potvrzuje i šéf Deutche bank.

JFB, 9.5.2018

Originálně zveřejněno na Facebooku dne 24.3.2018

2 komentáře:

  1. A to je podle mě přesně důvod toho, že laici raději řeknou, že je lepší práce v Ústí nad Labem než se věnovat něčemu, co skutečně vydělá při nějaké míře rizika. Je to nezřetelné, pro někoho to je maximálně netransparentní (a jasně, chápu jak to s ohledem na blockchain zní bizarně), ale pro lidi je prostě menší riziko jít ráno do práce. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už delší dobu přemýšlím nad tím, že budu investovat do Bitcoinu nebo dalších kryptoměn, ale nejsem si jistá, jestli je ta správná doba. Prozatím je pro mě nejdůvěryhodnější investiční zlato, které je za mě nejlepší uchovatel hodnoty. Pokud mi ale zůstanou nějaké peníze navíc, zkusím trochu zainvestovat i do kryptoměn.

    OdpovědětVymazat